Dallmayr
Dallmayr thee

Dallmayr thee

Kwaliteit van de manufactuur

Thee is al zo'n 130 jaar een traditie bij Dallmayr. De verschillende soorten zwarte en groene thee komen van de zonnige zuidelijke hellingen van de Himalaya tot Japan en worden zorgvuldig geselecteerd en gemengd in de theemanufactuur van Dallmayr. Er zijn ongeveer 120 soorten thee van verschillende oorsprong waaruit u kunt kiezen – van ‘echte thee’ over fruit- en kruidenthee tot exotische soorten zoals matchathee of kurkumathee.

Dallmayr Mitarbeiterinnen in der Teeabteilung im Delikatessenhaus MünchenZwei Hände mit getrockneten Teeblättern

Dallmayr thee

De fijnste losse soorten

Theeliefhebbers zullen zeer enthousiast zijn over de smaak en de kwaliteit van onze losse soorten. De individuele origines voor zwarte en groene thee behoren tot de beste theetuinen ter wereld – van de zonnige zuidelijke hellingen van de Himalaya tot Japan. Fijn gearomatiseerde variëteiten, verfrissende fruitcocktails en vitale theeën op basis van een mysterieus ayurvedisch recept ronden het assortiment perfect af.

Het assortiment Dallmayr Tee Pyramiden.

Theegenot in zijn mooiste vorm. Onze transparante en smaakneutrale piramidezakjes van hoogwaardig bioplastic bieden hele theebladeren en bloesems voldoende ruimte om zich te ontvouwen. Ideaal voor een theeglas van 270 ml.

Theebuiltje- de klassieker

Theebuiltjes zijn het praktische, snelle alternatief voor losse thee. Bij de productie van hoogwaardige bladtheeën komt het op verschillend sorteren aan. De fijnere soorten bladeren, fannings genaamd, vinden we terug in theezakjes. Deze verschillen alleen in bladgrootte, maar niet in de kwaliteit van de blad- of gebroken theesoorten.

Tea Pocket. Klein maar fijn.

Tea Pocket is het ideale instapproduct voor de gastronomie. Een papieren theebuidel van hoge kwaliteit met fijne theebladeren voor een rijke infusie. Met groot infolabel in plaats van een touwtje.

Tea Champ

Ons nieuwe premium product voor de gastronomie. Een transparante langwerpige theebuidel van hoogwaardig bioplastic met fijne theebladeren voor een rijke infusie. Met groot infolabel in plaats van een touwtje.

Thee zetten

Waardevolle tips voor het zetten van thee–
Zo zet je de perfecte thee in slechts enkele stappen

Dallmayr loser Tee

Goed om te weten: Elke thee
heeft een andere trektijd.

· Zwarte thee: 3-5 minuten
· Groene thee: 2-3 minuten
· Fruit-, rooibos- en kruidenthee: 5-10 minuten

1.2.3.4.5.6.
1. Water

Gebruik altijd vers, koud kraanwater.

2. Voorverwarmen

Spoel de theepot voor gebruik met heet water en verwarm hem voor.

3. Temperatuur

Giet kokend water over zwarte thee, kruidenthee en fruitthee. Voor groene thee moet u het water laten afkoelen tot ongeveer 80 °C, anders zal de thee bitter smaken.

4. Ontvouwen

Losse thee heeft ruimte nodig om zich te ontvouwen, dus ‘sluit’ de thee niet op in een thee-ei.

5. Warm houden

Een theepotwarmer ziet er misschien mooi uit, maar hij verbrandt de thee. Hier is een thermosfles ideaal.

6. Schoonmaken

Spoel de theepot na gebruik om met heet water.

Theerecepten van Dallmayr

Ontdek onze cocktails, drankjes en
punchrecepten voor het koude en warme seizoen.

 • Dallmayr Orange/Karotte-Tee Cocktail als Sommerdrink

  Zomerse drankjes

  met sinaasappel-wortelthee

 • Dallmayr Limo Kurkuma Tee Cocktail als Sommerdrink

  Editions-thee 2021: Limo Kurkuma

  Indian Summer & Kurkuma Crush

 • Dallmayr Wintertee

  Winterthee-specials

  Drie weldadig-warme theerecepten

De theeteeltgebieden

Illustration Weltkarte mit Teeanbaugebieten
ArgentiniëEthiopiëBangladeshChinaGeorgiëIndonesiëIndiaIranJapanKeniaMalawiMyanmarNepalSri LankaTaiwan (Formosa)TanzaniaThailandTurkijeVietnam

Thee heeft een ongelooflijk lange reis achter de rug:

van een toevallige vondst door een keizer in 2737 v.C. is thee vandaag uitgegroeid tot 's werelds populairste drank na water. Rond 1610 brachten schepen van de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie voor het eerst thee naar Holland.

Kort daarna brachten Oost-Friese zeelieden die op de Nederlandse schepen werkten waarschijnlijk voor het eerst ook thee naar Oost-Friesland. Rond 1720 was er al een uitgebreide theehandel in Oost-Friesland.

De theeplant

De meest populaire plant ter wereld! Net als bij koffie zijn er verschillende soorten thee, die afstammen van de ‘oorspronkelijke soort’ Camelia sinensis.

Oogsten en verwerken

Onze missie is om unieke momenten van genot met thee te creëren en de fascinatie ervoor op te wekken. Van de teelt over de oogst tot de verwerking, het is een lang proces dat wij met de grootste zorg en uitgesproken kwaliteitsnormen volgen.

 • Oogsten
 • Verwerken
 • Stomen vs. roosteren
 • Verflensen
 • Rollen
 • Fermenteren/
  oxideren
 • Drogen
 • Sorteren

Oogst

‘Two leaves and a bud’ – ‘twee blaadjes en een knopje’ – dat is het motto voor de oogst. Alleen de verse scheuten zorgen voor de gewenste ingrediënten en een aangename smaak in het kopje.

De eerste pluk van het jaar begint in India na de winterstop, van half maart tot eind april – de ‘first flush’ genoemd. De ‘second flush’, de tweede pluk, duurt van half mei tot eind juni. Het hoogtepunt van het theeseizoen komt meteen bij het begin van de oogst in maart: de eerste pluk wordt direct na verwerking als ‘flugtee’ of ‘ingevlogen thee’ in het vliegtuig geladen en over de hele wereld geleverd waar theekenners er al reikhalzend naar uitkijken.

Veel werk voor een kopje thee: 4 kg theeblaadjes leveren 1 kg zwarte thee op.

Erntehelferinnen pflücken TeeblätterErntehelferin pflückt Teeblätter

Verwerken

Eén plant – vele variëteiten. Of de oogst witte, groene of zwarte thee oplevert, wordt uitsluitend bepaald door de verwerking. De combinatie en de volgorde van de afzonderlijke stappen zijn belangrijk.

Nahaufnahme einer Teepflanze

1Stomen vs. roosteren

Om groene thee groen te laten worden, moeten de enzymen of fermenten die verantwoordelijk zijn voor de fermentatie, worden uitgeschakeld. In China wordt dit traditioneel gedaan in hete ijzeren pannen. In Japan daarentegen wordt groene thee met stoom verhit. Op het einde lijkt de thee op gekookte spinazie.

Illustration Dämpfen von Teeblättern und Illustration Rösten von Teeblättern in Eisenpfanne
StomenRoosteren

2Verflensen

Voor zwarte thee moeten de blaadjes onmiddellijk na het plukken verflensen of verwelken. Dat maakt ze zacht en soepel voor verdere verwerking.

Gepflückte Teeblätter ausgebreitet auf langen Welkgestellen

3Rollen

Nu worden de theeblaadjes voor zwarte en groene thee gerold. Hierdoor breken de celwanden van de theeblaadjes en komen de etherische oliën naar boven – een betoverende geur. Bij zwarte thee beginnen ze te oxideren, bij groene thee niet.

Teeblätter werden in Maschine gerollt

4Fermenteren/oxideren

Zwarte thee krijgt zijn donkere kleur en smaak door fermentatie. De thee gaat letterlijk ‘roesten’. De ‘fermentatiemeester’ stopt het proces op precies het juiste moment.

Grüner, frisch gerollter Tee und dunklerer, fermentierter Tee

5Drogen

Of het nu om witte, groene of zwarte thee gaat: alle theesoorten moeten na verwerking worden gedroogd. Dat gebeurt op verschillende niveaus in wagendrogers met hete lucht tot een restvochtigheid van 3 - 6 %.

Illustration Wagentrockner mit mehreren Ebenen für Tee

6Sorteren

Nu wordt de thee met behulp van schudzeven gesorteerd in verschillende bladgroottes.
Hier zien we de verschillende variëteiten van zwarte thee. FOP- en BOP-variëteiten worden gebruikt voor losse thee, voor piramides, tea pockets en tea champs. Fannings worden gebruikt voor theebuiltjes van hoge kwaliteit – dat is ook bij ons het geval. De sortering heeft niets te maken met de kwaliteit van de thee, want alle variëteiten zijn afkomstig van dezelfde pluk. Het is slechts een kwestie van het beoogde gebruik. Overigens wordt ‘dust’ vooral gebruikt voor de productie van goedkope theebuiltjes, ijsthee en thee-extract.

Tee wird in einer Maschine nach Blattgraden sortiert
Illustration Tee Blattgrade

Bladthee 5 mm tot hele blaadjes: Voor de fijnste bladthee
FOP - SFTGFOP1.

Gebroken thee3-5 mmBOP - GFBOP

Fannings1-3 mm voor onze melanges in theebuiltjes

Dust<1 mm voor goedkope theebuiltjes of voor het maken van instant- en ijsthee.

Thee proeven

Theeproeverijen maken deel uit van de dagelijkse routine bij Dallmayr. Of het nu is om in te kopen, om de kwaliteit van nieuwe leveringen of bestaande soorten te controleren of om nieuwe, spannende melanges te ontwikkelen – onze thee-experts proeven elke dag heel wat kopjes thee.

Goed om te weten

De geheimen van thee

cookie-information