Dallmayr
Ethiopische kinderen krijgen les op een school
 

Dallmayr bouwt een school in Ethiopië

Dallmayr bouwt samen met “Menschen für Menschen” een school in Ethiopië. Met de aankoop van Dallmayr Ethiopia steunt u ons bij de financiering van ons bouwproject.

Lachende Ethiopische kinderen staan voor een kleurrijke muur en zwaaien

Een nieuwe school voor Kekero Jibat:
een dorp kijkt naar de toekomst

Bhuebos bona beste lezers. Hallo en van harte welkom in Kekero Jibat. Vandaag staan de oma's bij de kookplaatsen, ligt kleurrijke kleding klaar en verheugt iedereen zich op het grote feest 's avonds. Want: vandaag begint de bouw van de Kekero Jibat Primary High School en dat moet gevierd worden.

Dallmayr financiert de bouw van de nieuwe school, waar we samen met Gemachu (12), Helina (6) en Urge (7) verslag van zullen doen. Deze drie leerlingen gaan momenteel samen met meer dan 700 andere kinderen naar de oude school van het dorp, 200 km ten zuidwesten van Addis Abeba.

Het gebouw werd oorspronkelijk opgetrokken uit stro, hout en leem. Kleine openingen fungeren als ramen, de muren zijn door termieten weggevreten en brokkelen in grote stukken af.

De nieuwe school, die in samenwerking met de stichting "Menschen für Menschen" wordt gebouwd, is bedoeld om de gezinnen een betere toekomst te geven. Dit is voor Dallmayr een absolute zaak van het hart. Er wordt immers al tientallen jaren koffie verbouwd in Ethiopië. Met veel families hebben we al generaties lang contact

 
Een arbeider graaft een kuil

Handwerk: de kuil wordt stap voor stap uitgegraven

De bouwplaats is momenteel het onderwerp van gesprek in Kekero. Iedereen komt langs en wil zien hoe het vordert. Het duurt nog even voordat de eerste voortgang zichtbaar is. Vanwege de moeilijke transportomstandigheden is er slechts een schaars aanbod van bouwmaterieel. In Kekero Jibat wordt met blote handen en weinig hulpmiddelen gewerkt. De arbeiders, die allemaal in de regio wonen, graven eerst een grote kuil en vervoeren de aarde met grote draagbaren, de zogenaamde barilla's.

Ethiopische arbeiders graven de kuil voor de bouw van een nieuwe school
Een kijkje in een Ethiopische school met oude schoolbanken in een klein klaslokaal

De zesjarige Helina was natuurlijk ook aanwezig bij de openingsceremonie. "We zijn heel enthousiast. Door het lange regenseizoen hebben we lang moeten wachten voordat het eindelijk begon.” Nu verheugt ze zich op de nieuwe klaslokalen. Helina neemt ons mee naar haar oude klaslokaal: "Het is echt tijd voor een nieuwe school", merkt ze op.

Helina's ouders werken op de koffieplantage in de naburige plaats. Daar verdienden haar grootouders en overgrootouders al de kost. Dallmayr is al meer dan 50 jaar de grootste afnemer van gewassen Arabica's in Ethiopië. Dat er nu een school wordt gebouwd die door Dallmayr wordt gefinancierd, maakt de familie trots. "We hebben het gevoel dat ons werk op de plantage gewaardeerd wordt", zegt de vader.

Fotocredit: "Menschen für Menschen"

Beeld van een uitgegraven bouwput in Ethiopië
 
Ethiopische arbeiders op de bouwplaats van de school

Meer licht, meer boeken: de nieuwe school brengt vooruitgang

Urge leidt ons naar haar vorige klaslokaal. "We hebben nu Engelse les", fluistert de zevenjarige: meer dan 60 leerlingen zitten dicht op elkaar en kijken soms met vijf tegelijk in een leerboek. Door de kleine openingen die als raam dienst doen, komt er weinig licht in het klaslokaal. De lucht is zo benauwd dat veel kinderen last hebben van chronische luchtwegaandoeningen.

Jong Ethiopisch meisje
Kijkje in een klaslokaal van een Ethiopische school met een onderwijzeres die lesgeeft aan veel leerlingen

Urge's lerares Korani Fininsa (28) staat bij het schoolbord. Het is verbazingwekkend stil, alle kinderen luisteren aandachtig naar haar. Na de les verzucht ze: “Ik zou de leerlingen graag betere omstandigheden bieden. We hebben geen ruimte, geen elektriciteit en veel te weinig personeel.”

Toen de jonge lerares hoorde dat er in Kekero Jibat een nieuwe school werd gebouwd, gemaakt van stevig beton en met grote ramen, kon ze haar geluk nauwelijks geloven. Ze bezoekt de bouwplaats dagelijks: "Als de school over twee jaar klaar is, hebben we de modernste school van de regio."

Fotocredit: "Menschen für Menschen"

Ethiopische bouwvakkers werken op de bouwplaats van de nieuwe school
 
Glimlachend Ethiopisch meisje

Eindelijk grote ruimtes - de leerlingen verheugen zich op hun nieuwe klaslokalen

Bijna een dozijn arbeiders, mannen en vrouwen, laten ons de vorderingen op de bouwplaats zien. Iedereen is blij dat het voorspoedig verloopt. De toekomstige klaslokalen worden afgebakend met houten palen, planken en touwen. De eerste pijlers staan er al. De school krijgt vorm.

Ethiopische arbeidsters helpen bij de bouw van de school
Een Ethiopische arbeider verdicht de grond van de bouwplaats van de school

Urge en haar buurvrouw Berhane zijn verbaasd als ze de contouren van de vele ruimtes zien: "Deze school wordt veel groter dan onze oude!" Omdat de bouwplaats pal naast de oude school ligt, is het verschil in grootte duidelijk zichtbaar. Een bouwvakker zwaait vrolijk naar hen. Het is de vader van Berhane: "En? Heb je al een plek uitgezocht waar je wilt zitten, Berhane?' lacht hij.

Urge praat opgetogen: "Kijk daar links in de hoek, daar zullen de boekenplanken vast wel passen." Er zijn maar een paar boeken in de huidige school. De lokalen zijn krap. Dat moet met de nieuwe school veranderen.

Fotocredit: "Menschen für Menschen"

Een leraar geeft les aan een grote klas Ethiopische leerlingen
 
Drie Ethiopische arbeidsters helpen op de bouwplaats

Het vordert goed: veel arbeidsters helpen mee

De nieuwe school krijgt duidelijk vorm. Gamachu's moeder Nardos (25), die een baan op de bouwplaats vond, is verbaasd: "Niemand van ons had gedacht dat het zo snel zou vorderen." Nardos draagt nu samen met andere vrouwen lange, zware balken naar de bouwplaats. Ze dienen als steunbalken voor het dak. De betonnen pijlers staan op hun plek, het metselwerk is zichtbaar.

Blije Ethiopische meisjes
Meerdere Ethiopische arbeidsters helpen op de bouwplaats voor de nieuwe school

Met rechte rug en opgeheven hoofd dragen de arbeidsters balk voor balk naar de bouwplaats. Ze egaliseren de grond met een schop. Het is warm, maar Nardos zweet nauwelijks, de inspanning is haar niet aan te zien. Door haar werk op de bouwplaats verdient de jonge moeder niet alleen wat geld, ze heeft ook het gevoel dat ze bijdraagt aan de toekomst van haar kinderen. Het spreekt voor zich dat hier ook vrouwen werken.

Ook de schooldirecteur neemt elke dag – omringd door zijn leerlingen – een kijkje op de bouwplaats. “Iedereen weet waar hier voor wordt gewerkt.” De nieuwe school moet de basis zijn voor betere omstandigheden. “Een goede omgeving is absoluut noodzakelijk om kinderen onderwijs te geven”, zegt hij.

Fotocredit: "Menschen für Menschen"

Drie Ethiopische arbeidsters helpen op de bouwplaats
 
Drie Ethiopische kinderen voor de bouwplaats van de school

Van een kuil in bruine aarde tot heuse bouwplaats

Elke ochtend als Urge met haar broers en zussen naar school gaat, komt ze langs de bouwplaats. Vanaf het begin werd er gegraven, geheid en materiaal aangevoerd. Het grote doel leek ver weg. Maar met de dag veranderde de bruine kuil in een grote bouwplaats en Urge kon zich steeds beter voorstellen dat ze binnenkort in het nieuwe klaslokaal zou zitten.

Kijkje op de bouwplaats voor de nieuwe school in Ethiopië
Het metselwerk en de dakbalken van de nieuwe school in Ethiopië

Meerdere gebouwen met ruime klaslokalen wachten op de 750 leerlingen. De fundamenten zijn allemaal klaar, de dakbalken zijn geplaatst. 'Kijk', zegt de leerlinge. “Vorige week zijn er trapeziumplaten geleverd. Dat zijn de daken.”

Als we Urge vragen waarom ze zo goed op de hoogte is, lacht ze. “Iedereen hier weet alles van de bouwplaats.” De ouders van veel leerlingen zijn betrokken bij de bouw. Er gaat geen dag voorbij zonder dat er gesproken wordt over de bouw van de school. Maar nu moet Urge gaan, de Engelse les begint. "Mijn absolute lievelingsvak", grijnst ze en roept nog snel "Bye Bye".

Fotocredit: "Menschen für Menschen"

Drie Ethiopische kinderen voor de bouwplaats van de nieuwe school
 
Drie Ethiopische arbeiders leggen trapeziumplaten op het dak van de nieuwe school

De geur van onderwijs - vooruitgang in Kekero

Lerares Korani Fininsa heet ons welkom in de oude school. 'Kijk,' zegt ze terwijl ze een stapel boeken naar ons toe schuift. Dit zijn Engelse boeken, gloednieuw. Ze pakt een boek en ruikt eraan. "Zo ruikt het onderwijs", zegt ze en lacht. Ze ontving gisteren tientallen boeken. En dat is nog maar het begin. Als de nieuwe school in Kekero klaar is, zullen alle leerlingen naar verwachting voorzien zijn van schoolboeken. Tot nu toe moest een groep kinderen een boek delen, maar daar komt binnenkort een einde aan.

Lerares Korani Fininsa glimlacht
Een Ethiopische arbeider zaagt metalen staven door

Korani loopt met ons mee naar de deur en wijst naar de bouwplaats ernaast. De ramen zouden er eigenlijk al moeten zijn, er zijn leveringsproblemen. "Sommige dingen gaan nu eenmaal sneller, andere langzamer."

Er is veel bedrijvigheid op de bouwplaats. Sommigen mengen gips, anderen ruimen puin op. Gamachu's moeder Nardos, die op de bouwplaats werkt, zwaait naar hen: "Nu kan de regen komen", en wijst naar de daken. Zojuist is het laatste trapeziumvormige dak geplaatst. Terwijl hier 1,5 jaar geleden nog een bouwput lag, is het doel nu binnen handbereik.

Fotocredit: "Menschen für Menschen"

Meerdere Ethiopische kinderen kijken samen in een leerboek
 
Een school in aanbouw in Ethiopië

Betonmixer, cirkelzaag en holle betonblokken: met moderne middelen de toekomst tegemoet

De zon schijnt over de bouwplaats, een paar schapenwolkjes zorgen af en toe voor aangename schaduw. De les is net afgelopen. Zoals elke dag lopen Gamachu en zijn vrienden vervolgens rechtstreeks naar de bouwplaats. De leerlingen worden vrolijk begroet en Gamachu's oom laat de jongens zien hoe ze vandaag gevorderd zijn.

Veel Ethiopische kinderen voor een school
Een Ethiopische arbeider zaagt metalen staven door

Hij is beton aan het mengen - een tafereel waaraan de bewoners van Kekero Jibat inmiddels gewend zijn geraakt. En toch is deze bouwplaats nog steeds iets bijzonders: normaal wordt hier met klei gebouwd. In de huizen is het vaak benauwd en donker. De nieuwe school gaat daar verandering in brengen. Van cirkelzaag tot betonmolen: met de modernste middelen wordt deze school een echte mijlpaal.

In plaats van zand en leem werden holle betonblokken gebruikt. Het resultaat: een goede luchtcirculatie en daardoor een veel beter binnenklimaat in vergelijking met de vorige klaslokalen.

Gamachu's oom veegt het zweet van zijn voorhoofd: "We weten allemaal waar we hier voor werken", zegt hij. "Met de nieuwe school komt ook Gamachu's droom om te studeren en dokter te worden dichterbij."

Fotocredit: "Menschen für Menschen"

Vier Ethiopische jongens in een school
 
Het voltooide schoolgebouw in Kekero Jibat.

De grote opening: de nieuwe school is klaar

"Kijk hier eens, het is klaar, het is klaar!" roepen de kinderen van Kekero Jibat. "Dit moet je zien," zegt leerling Gamachu, terwijl hij vooruit loopt naar zijn nieuwe klaslokaal. Lerares Korani Fininsa legt de nieuwe schoolboeken op de banken en veegt een streep van het raam. De locatie heeft lang moeten wachten op de ramen. Maar toen ging alles heel snel. Het laatste puin is geruimd en nu kunnen de 717 leerlingen hun intrek nemen in hun nieuwe school.

Veel lachende Ethiopische kinderen voor de nieuwe school
Voltooide nieuwe school in Ethiopië

De lerares kijkt uit het raam en zwaait naar de andere kinderen. Ze zucht nauwelijks merkbaar: "Eindelijk kunnen onze leerlingen in een lichte ruimte zitten, de lucht is veel frisser dan in het oude gebouw met zijn lemen vloer en kleine gaten als ramen," zegt ze al glimlachend.

Gamachu en zijn vrienden hebben de bouwplaats sinds het begin bijna elke dag bezocht. Nu laat hij ons de nieuwe droogtoiletten zien, het administratiegebouw en de verschillende klaslokalen. Elk kind heeft zijn eigen zitplaats. Het is er licht en het schoolbord is modern en groot. Schrijfblokken en pennen zijn beschikbaar.

Er zijn ook genoeg schoolboeken. Gamachu pakt een biologieboek en laat verschillende bladeren en bomen zien. "Het boek is gloednieuw," zegt hij en zet het terug in de boekenkast. "De leeszaal vind ik het beste aan de nieuwe school."

"Na de zomervakantie, als het regenseizoen voorbij is, plannen we het grootste inhuldigingsfeest dat het dorp ooit heeft gezien," zegt zijn aardrijkskundeleraar Tariku Molla blij. "We zijn erg trots en blij dat de school klaar is. Het was niet gemakkelijk en iedereen in het dorp hielp mee. Nu hebben we het samen gedaan en konden we de Dallmayr-school openen in samenwerking met de stichting Menschen für Menschen".

Fotocredit: "Menschen für Menschen"

cookie-information