Dallmayr
Äthiopische Kinder lernen in einer Schule
 

Dallmayr bouwt een school in Ethiopië

Dallmayr bouwt samen met "Menschen für Menschen" een school in Ethiopië. Met de aankoop van Dallmayr Ethiopia steunt u ons bij het financieren van ons bouwproject.

Äthiopische lachende Kinder stehen vor einer bunten Wand und winken

Een nieuwe school voor Kekero Jibat:
een dorp kijkt naar de toekomst

Bhuebos bona geachte lezer. Hallo en hartelijk welkom in Kekero Jibat. Vandaag staan hier de grootmoeders aan de kookplaatsen, de meest kleurrijke kledij ligt bij de hand en iedereen kijkt uit naar het grote feest 's avonds. Want: vandaag start de nieuwbouw van de Kekero Jibat Primary High School en dat moet gevierd worden.

Dallmayr financiert de bouw van de nieuwe school waarover we voortaan samen met Gemachu (12), Helina (6) en Urge (7) zullen berichten. De drie leerlingen bezoeken samen met meer dan 700 andere kinderen momenteel de oude school van het dorp, 200 km ten zuidwesten van Addis Abeba.

Het gebouw werd ooit opgetrokken met stro, hout en leem. Kleine openingen dienen als vensters, de muren zijn door termieten opgegeten en brokkelen in grote stukken af.

De nieuwe school, die in samenwerking met de stichting "Menschen für Menschen" gebouwd wordt, wil een betere toekomst bieden aan de gezinnen. Voor Dallmayr is dit een absolute aangelegenheid van het hart. Want: in Ethiopië wordt koffie al decennialang geteeld. Voor veel gezinnen is er al generaties lang contact

 
Ein Arbeiter hebt eine Grube aus

Hand-werk: de bouwput wordt stap voor stap uitgegraven

De bouwplaats is momenteel het onderwerp van gesprek in Kekero. Iedereen komt langs en wil zien hoe het vooruitgaat. Maar het duurt even voordat de eerste vooruitgang zichtbaar is. Door de moeilijke transportomstandigheden is slechts een schaars aanbod van bouwmachines beschikbaar. In Kekero Jibat wordt met de blote hand en weinig gereedschappen gewerkt. De arbeiders die allemaal in de regio wonen, graven eerst een grote bouwput en vervoeren de aarde met grote draagbaren – de zogenoemde barilla's.

Äthiopische Arbeiter und Arbeiterinnen beim Ausheben der Grube für den Bau einer neuen Schule
Einblick in eine äthiopische Schule mit alten Schulbänken in einem kleinen Klassenzimmer

Natuurlijk was de zesjarige Helina ook aanwezig bij de eerste spade in de grond. "We zijn zeer enthousiast. Vanwege het lange regenseizoen moesten we lang wachten voordat het eindelijk van start ging. "Nu kijkt ze erg uit naar de nieuwe klaslokalen. Helina neemt ons mee naar haar oude klas: "Het is echt tijd voor een nieuwe school", zegt ze.

De ouders van Helina werken op de koffieplantage in het naburige dorp. Daar verdienden ook de grootouders en overgrootouders al hun brood. Al meer dan 50 jaar is Dallmayr in Ethiopië de grootste afnemer van gewassen Arabica-bonen. Dat er nu een school gebouwd wordt gefinancierd door Dallmayr, maakt het gezin trots. "We hebben het gevoel dat ons werk op de plantage gewaardeerd wordt", zegt de vader.

Beeldbewijs: Menschen für Menschen

Ansicht auf eine ausgehobene Baustellengrube in Äthiopien
 
Äthiopische Arbeiter auf der Baustelle der Schule

Meer licht, meer boeken: De nieuwe school brengt vooruitgang

Urge neemt ons mee naar haar huidige klas. "We hebben net les Engels", fluistert de zevenjarige: Dicht opeengepakt zitten meer dan 60 leerlingen bij elkaar en kijken er telkens vijf in één schoolboek. Door de kleine vensterachtige openingen valt slechts een klein beetje licht het klaslokaal binnen. De lucht is zo benauwd dat veel kinderen aan chronische luchtwegaandoeningen lijden.

Junges äthiopisches Mädchen
Einblick in ein Klassenzimmer einer äthiopischen Schule mit unterrichtender Lehrerin vor vielen Schülern

Korani Fininsa (28), de lerares van Urge, staat aan het bord. Het is verrassend stil, alle kinderen luisteren geboeid naar haar. Na de les zucht ze: "Ik zou de leerlingen maar al te graag betere omstandigheden willen bieden. We hebben geen plaats, geen elektriciteit en veel te weinig personeel."

Toen de jonge lerares hoorde dat uitgerekend in Kekero Jibat een nieuwe school van solide beton met grote raampartijen gebouwd werd, kon ze haar geluk nauwelijks op. Elke dag bezoekt ze de bouwplaats: "Als de school over twee jaar klaar is, zullen we de meest geavanceerde school in de regio hebben."

Beeldbewijs: Menschen für Menschen

Äthiopische Bauarbeiter arbeiten auf der Baustelle der neuen Schule
 
Lächelndes äthiopisches Mädchen

Eindelijk grote lokalen – De leerlingen kijken uit naar hun nieuwe klaslokalen

Bijna een dozijn werkneemsters en werknemers tonen ons de vooruitgang op de bouwplaats. Iedereen is opgelucht dat het goed opschiet. Met houten paaltjes, planken en touwen worden de toekomstige klaslokalen uitgezet. De eerste pijlers staan al. De school krijgt vorm.

Äthiopische Arbeiterinnen helfen beim Bau der Schule
Ein äthiopischer Arbeiter verdichtet den Boden der Schulbaustelle

Urge en haar buurvrouw Berhane zijn verbaasd als ze de contouren van de vele lokalen zien: "De school zal veel groter zijn dan onze oude!" Omdat de bouwplaats vlak naast de oude school ligt, is het verschil in grootte duidelijk zichtbaar. Een bouwvakker zwaait vrolijk naar hen. Het is de vader van Berhane: "En? Heb je al een plek uitgezocht waar je wilt zitten, Berhane? ", lacht hij.

Urge praat opgewonden tussendoor: "Kijk eens daar, in de hoek achteraan links komen zeker de boekenrekken." In de huidige school zijn slechts een paar boeken voorhanden. Er is maar weinig ruimte. Dat zal veranderen met de nieuwe school.

Beeldbewijs: Menschen für Menschen

Ein Lehrer unterrichtet vor einer großen Klasse äthiopischer Schüler
 
Drei äthiopische Arbeiterinnen helfen auf der Baustelle

Het gaat vooruit: Iedereen werkt mee – dag in, dag uit

De nieuwe school neemt duidelijke vormen aan. Gamachu’s moeder Nardos (25), die werk heeft gevonden op de bouwwerf, is verrast: “Niemand van ons had verwacht dat het zo snel vooruit zou gaan.” Samen met andere vrouwen draagt Nardos vandaag lange, zware balken naar de werf. Het zijn de liggers voor het dak. De betonnen pilaren staan er, het metselwerk is te zien.

Fröhliche äthiopische Mädchen
Mehrere äthiopische Arbeiterinnen helfen auf der Baustelle für die neue Schule

Met rechte rug en opgegeven hoofd dragen de arbeidsters balk na balk naar de bouwwerf. Met spades maken ze de grond vlak. Het is warm, maar Nardos zweet amper. Het is niet aan haar te zien dat dit een inspanning van haar vergt. Door te werken op de werf verdient de jonge moeder niet alleen geld, maar heeft ze ook het gevoel dat ze bijdraagt aan de toekomst van haar kinderen. Dat hier ook vrouwen werken, spreekt voor zich.

Ook de schooldirecteur werpt dagelijks een blik op de bouwplaats – omringd door zijn leerlingen. “Iedereen weet waarvoor hier gewerkt wordt.” De nieuwe school moet de basis vormen voor betere omstandigheden. “Een goede omgeving is absoluut noodzakelijk om de kinderen onderwijs te verschaffen”, zegt hij.

Beeldbewijs: Menschen für Menschen

Drei äthiopische Arbeiterinnern helfen auf der Baustelle
 
Drei äthiopische Kinder vor der Baustelle der Schule

Van bruine bouwput naar grootschalige werf

Elke ochtend als Urge met haar broers en zussen naar school gaat, komt ze langs de bouwwerf. In het begin werd de put volop uitgegraven, het terrein afgebakend en materiaal aangeleverd. Het ultieme doel leek ver weg. Maar gaandeweg transformeerde de bruine put in een grote bouwwerf en kon Urge zich steeds beter voorstellen dat ze er binnenkort in haar nieuwe klaslokaal zou zitten.

Ansicht der Baustelle für die neue Schule in Äthiopien
Das Mauerwerk und die Dachbalken der neuen Schule in Äthiopien

Het gebouwencomplex met ruime klaslokalen is bijna klaar om de 750 leerlingen te ontvangen. De fundering ligt er, de dakbalken zitten op hun plaats. “Kijk”, zegt ze. “Vorige week werden de trapeziumplaten geleverd. Dat zijn de daken.”

Als we Urge vragen hoe ze dat allemaal weet, lacht ze. “Iedereen hier kent de werf tot in de details.” Veel ouders van leerlingen zijn bij de werken betrokken. Er gaat geen dag voorbij dat ze niet over de bouw van de school praten. Maar Urge moet ervandoor, want haar les Engels begint. “Mijn absolute lievelingsvak”, grijnst ze. “Bye bye”, roept ze er nog snel achteraan.

Beeldbewijs: Menschen für Menschen

Drei äthiopische Kinder vor der Baustelle der neuen Schule
 
Drei äthiopische Arbeiter legen Trapezbleche auf das Dach der neuen Schule

De geur van onderwijs – Vooruitgang in Kekero

Lerares Korani Fininsa heet ons welkom in de oude school. “Kijk”, zegt ze en schuift een stapel boeken naar ons toe. Het zijn gloednieuwe lesboeken Engels. Ze neemt er eentje in de hand en ruikt eraan. “Dit is de geur van onderwijs”, zegt ze lachend. Tientallen boeken zijn gisteren bij haar aangekomen. En dit is nog maar het begin. Als de nieuwe school in Kekero klaar is, zullen alle leerlingen een volledig boekenpakket ontvangen. Tot nu toe moesten de kinderen het met één exemplaar per groep stellen, maar dat is weldra voorbij.

Lehrerin Korani Fininsa lächelt
Ein äthiopischer Arbeiter zersägt Metallstangen

Koran gaat met ons mee naar de deur en wijst naar de werf ernaast. De ramen hadden er eigenlijk al moeten zijn, maar er zijn problemen met de levering. “Sommige zaken gaan sneller, andere trager.”

Het is druk op de werf. Een aantal mensen is bezig met het mengen van de pleistermortel, anderen ruimen puin op. Gamachu’s moeder Nardos, die hier ook werkt, zwaait en roept: “Nu mag het gaan regenen”, en ze wijst naar boven. Het laatste trapeziumvormige dak is zojuist geplaatst. Anderhalf jaar geleden was dit een bouwput. Nu ligt het einddoel binnen handbereik.

Beeldbewijs: Menschen für Menschen

Mehere äthiopische Kinder schauen in ein Lehrbuch
 
Rohbau einer Schule in Äthiopien

Betonmixer, cirkelzaag en bakstenen: modern materiaal voor een mooie toekomst

De zon laat haar stralen over de bouwwerf schijnen. Een paar schapenwolken zorgen af en toe voor heerlijke schaduw. De lessen zijn net afgelopen. Zoals elke dag lopen Gamachu en zijn vrienden meteen na school naar de werf. De jongens worden vrolijk begroet en Gamachu's oom laat hen zien welke vooruitgang ze vandaag hebben geboekt.

Viele äthiopische Kinder vor einer Schule
Ein äthiopischer Arbeiter zersägt Metallstangen

Hij is bezig met het mixen van beton – een beeld waar de inwoners van Kekero Jibat intussen al behoorlijk gewoon aan zijn. En toch blijft deze werf bijzonder: want normaal gesproken wordt hier helemaal niet met beton, maar met klei gebouwd. In de huizen is het dan ook vaak benauwd en donker. Met de nieuwe school zal dit fundamenteel veranderen. Van de cirkelzaag tot de betonmixer: dankzij de ultramoderne apparatuur is deze toekomstige school een echte mijlpaal.

In plaats van zand en klei bestaan de muren hier uit bakstenen. Het resultaat: een optimale luchtcirculatie en dus een aanzienlijk beter binnenklimaat in vergelijking met de vorige klaslokalen.

Gamachu's oom veegt het zweet van zijn voorhoofd: “We weten allemaal waarom we hier zo hard werken”, zegt hij. “Met de nieuwe school komt Gamachu's droom om te studeren en dokter te worden, een stuk dichterbij.”

Beeldbewijs: Menschen für Menschen

Vier äthiopische Jungs in einer Schule
 
Het voltooide schoolgebouw in Kekero Jibat.

De grote opening: de nieuwe school is klaar

"Kijk hier eens, het is klaar, het is klaar!" roepen de kinderen van Kekero Jibat. "Dit moet je zien," zegt leerling Gamachu, terwijl hij vooruit loopt naar zijn nieuwe klaslokaal. Lerares Korani Fininsa legt de nieuwe schoolboeken op de banken en veegt een streep van het raam. De locatie heeft lang moeten wachten op de ramen. Maar toen ging alles heel snel. Het laatste puin is geruimd en nu kunnen de 717 leerlingen hun intrek nemen in hun nieuwe school.

Viele lachende äthiopische Kinder vor der neuen Schule
Fertiggestellte neue Schule in Äthiopien

De lerares kijkt uit het raam en zwaait naar de andere kinderen. Ze zucht nauwelijks merkbaar: "Eindelijk kunnen onze leerlingen in een lichte ruimte zitten, de lucht is veel frisser dan in het oude gebouw met zijn lemen vloer en kleine gaten als ramen," zegt ze al glimlachend.

Gamachu en zijn vrienden hebben de bouwplaats sinds het begin bijna elke dag bezocht. Nu laat hij ons de nieuwe droogtoiletten zien, het administratiegebouw en de verschillende klaslokalen. Elk kind heeft zijn eigen zitplaats. Het is er licht en het schoolbord is modern en groot. Schrijfblokken en pennen zijn beschikbaar.

Er zijn ook genoeg schoolboeken. Gamachu pakt een biologieboek en laat verschillende bladeren en bomen zien. "Het boek is gloednieuw," zegt hij en zet het terug in de boekenkast. "De leeszaal vind ik het beste aan de nieuwe school."

"Na de zomervakantie, als het regenseizoen voorbij is, plannen we het grootste inhuldigingsfeest dat het dorp ooit heeft gezien," zegt zijn aardrijkskundeleraar Tariku Molla blij. "We zijn erg trots en blij dat de school klaar is. Het was niet gemakkelijk en iedereen in het dorp hielp mee. Nu hebben we het samen gedaan en konden we de Dallmayr-school openen in samenwerking met de stichting Menschen für Menschen".

Beeldbewijs: Menschen für Menschen

cookie-information